Surovo oziroma organsko kakavovo maslo v manjših razdrobljenih koščkih je najčistejša oblika te surovine, ki jo pridobivajo s počasnim stiskanjem maščobe iz kakavovih zrn. Rastlinska maščoba pa vsebuje palmitinsko, oleinsko in sterainsko kislino, ter veliko vitamina E in različnih vrst antioksidantov. Barva se lahko razlikuje. Nekatera masla so smetanaste barve, ki ima težjo gostoto, spet druga pa so bolj temna in tudi mehkejša.
V vsakem primeru imajo masla gladko strukturo in nežno dišavo, ki spominja na vonj čokolade. Prav tako ima blag in rahlo čokoladen okus, zato ga lahko uporabimo ne le za nego obraza in telesa, temveč tudi za peko oziroma pripravo različnih jedi. Najpogosteje ga v kuhinji lahko dodajamo pečenim sladicam, tortam, kolačkom in drugim bolj kremastim sladicam.
Kako ustrezno raztopiti kakavovo maslo?
Ne glede na to, ali bomo čisto surovo maslo uporabili kot dodatek za nego telesa ali pa ga bomo dodali v jedi, ga moramo najprej ustrezno raztopiti, saj je surova sestavina narezana na nekoliko večje koščke. Pri negi telesa lahko košček kar podrgnemo ob telo, pri čemer se bo maslo zaradi trenja in nastale toplote samo raztopilo in vpilo v kožo. V primerjavi s podobnimi naravnimi izdelki, se maslo dobro vpije v kožo in ne pušča mastnih madežev.
Pri pripravi jedi in peki sladic pa maslo položimo v manjšo kuhinjsko skledo. Najbolje je, da skledo položimo v vročo vodo, tako da se bodo trši koščki počasi začeli raztapljati v tekočo obliko. Tako maslo ohrani svojo bogato hranilno strukturo in okus, saj se počasi spreminja v bolj tekočo obliko. Ravno zato ni priporočljivo, da ga segrevamo nad vročim kuhinjskim plinom.
Kakavovo maslo za nego telesa
Številni kozmetični izdelki, predvsem losjoni za telo, imajo dodano maslo iz kakava. Za čim boljše učinke na koži pa je najbolje uporabiti čisto surovo maslo, ki je povsem naravno in ima zato pozitiven vpliv na kožo, saj kozmetični izdelki vsebujejo sestavine, ki so izdelane kemično in kožo na dolgi rok tudi izsušujejo.
V prvi vrsti je maslo namenjeno temu, da kožo zaščiti, jo vlaži in jo nahrani z rastlinskimi maščobami. Zato je koža bolj mehka in gladka. Maslo lahko razmažemo po celem telesu, posebej blagodejen učinek pa ima tudi na razpokane in suhe ustnice, ki v zimskem času potrebujejo dodatno nego in zaščito. Naravno maslo pomaga pri odstranjevanju brazgotin in strij. Uporabljajo pa ga tudi za zdravljenje različnih kožnih stanj, kot so ekcemi, dermatitisi in luskavica.
Kakavovo maslo za pripravo jedi
Prednost kuhanja z maslom iz kakava je v tem, da ga ni potrebno dodajati v večjih količinah, kot je to značilno za kuhanje z drugimi vrstami maščob. Tako ga lahko dodamo le malo na ponev. Pri tem nam ni potrebno dodajati drugih olj. Poleg tega je značilnost masla iz kakava tudi v tem, da je odporen na visoke temperature, zato ohrani svojo hranilno vrednost.
Čisto surovo kakavovo maslo daje čokoladnemu pecivu svojevrsten okus in gladkost. V primerjavi z maslom, pridobljenim iz mleka, so rastlinske maščobe bolj zdrave. Surovino pa lahko uporabimo tudi kot nadomestek želatine.